Jin shin jyutsu je japonska metoda zdravljenja, ki temelji na pretoku energije po telesu.
Polaganje rok je ena najstarejših metod zdravljenja. Tudi znanje jin shin jyutsuja je staro na tisoče let, vendar je s pojavom sodobne medicine utonilo v pozabo. Šele na začetku 20. stoletja ga je Japonec Jiro Murai ponovno obudil v življenje, od tam se je razširilo v Ameriko in nato še v Evropo. Besedna zveza jin shin jyutsu sicer pomeni »naučiti se pomagati samemu sebi«, in sicer z uravnavanjem energij v telesu. Je odlična dopolnitev medicinskemu zdravljenju, vendar pa ne nadomešča uradnih preiskav in diagnoz. Pri več dni trajajočih in ponavljajočih se težavah z zdravjem vsekakor morate poiskati tudi mnenje osebnega zdravnika.
Prednosti jin shin jyutsuja so številne. S pritiski na prste, ki so povezani z vsemi organi po telesu, lahko zmanjšamo in odpravimo bolečine, sproščamo telo, odpravljamo nespečnost in okrepimo spanec, pomirimo stres, izboljšamo kroženje krvi in koncentracijo, okrepimo imunski sistem ter izboljšamo videz kože.
Kako si pomagamo
Za nemoten pretok energij po telesu lahko poskrbite samo s svojimi rokami, drugih pripomočkov ne potrebujete. Za jin shin jyutsu si lahko vsak dan vzamete nekaj časa, saj si boste tako na dolgi rok izboljšali počutje in utrdili zdravje. Upoštevajte naslednje:
  • Udobno se namestite. Jin shin jyutsu lahko izvajate v stoje, leže ali sede na stolu, postelji ali kavču.
  • Osredotočite se na bolečino, ki vas pesti. Dihajte počasi in globoko. Nato primite določen prst s celo drugo roko in ga močno objemite. Ta položaj zadržite vsaj dve minuti.
  • Če se želite osredotočiti na celo telo, potem stiskajte prst za prstom na vsej roki. Vsak prst stiskajte do tri minute, nato preidite na naslednjega. Enako ponovite na drugi roki.
  • Medtem ko držite določen prst, dosežete posamezne organe v telesu ter izboljšate pretek energije vanje, s čimer sprožite proces zdravljenja.
Palec
 2431cf65b215930afae95c2ba0f85a48.jpeg
Želodec in vranica Simptomi: skrb, depresija, tesnoba, napetost, bolečine v trebuhu, težave s kožo, glavobol in nervoza.
Kazalec
19b538c72dd401b9f498fbfcc673583a.jpeg
Mehur in ledvice Simptomi: razočaranje, strah, bolečine v sklepih in hrbtnih mišicah, zobobol, težave s prebavo.
Sredinec
38a6230ac240af40582b2feee380293a.jpeg
Žolčnik in jetra Simptomi: jeza, bes, neodločnost, težave z ožiljem, rodili, težave z očmi in vidom, migrena, glavobol, utrujenost.
Prstanec
47dc6b0495933b5bec0e2fc58938dfac.jpeg
Debelo črevo in pljuča Simptomi: žalost, strah pred zavrnitvijo, negativnosti, težave z dihali, astma, težave s prebavo.
Mezinec
e54fc93900a491e40b399802c5736533.jpeg
Tanko črevo in srce Simptomi: živčnost, negotovost, občutek manjvrednosti, težave s krvnim tlakom in srcem, vnetje grla, težave s kostmi in živčnim sistemom.