Se vam je že kdaj zgodilo, da ste cele dneve razmišljali o kolegu iz službe, ki vam s svojim obnašanjem iz dneva v dan povzroča frustracije?

Negativni ljudje so neizbežni v vašem življenju, vendar jim ni treba posvečati preveč pozornosti niti zanje trošiti energije. Toda kako poznati mejo? Razkrivamo pet znakov, ki pomenijo zadnji alarm, da ste jim dali preveč prostora v svojem življenju.

Negativna energija
Vedno obstajajo načini, da si povrnete moč in se oddaljite od negativnih ljudi.
PS

Pogosto govorite o njih

Govorjenje o negativnih ljudeh ne pomaga pri zdravljenju vaših frustracij. Pravzaprav to samo slabša vaše stanje. Več, kot govorite o njih, bolj vplivajo na vas in več prostora zavzemajo v vašem življenju. Vsako minuto, ki jo namenite temu, da govorite o njih, kaže na to, da ste pripravljeni metati stran svoj čas za take ljudi, kar pomeni, da vplivajo na vas. Porabite svoj čas za bolj produktivne stvari.

Razmišljate o njih tudi, kadar niso v vaši bližini

Če se ujamete pri razmišljanju o nekom, ki vas nervira, to pomeni, da namenjate veliko preveč pozornosti tej osebi. Kajti, bolj, ko mislite na to osebe, več časa trošite zanjo. Če ste se z njo pogovarjali eno uro, nato pa dve uri razmišljali o tem, to pomeni, da ste zanjo porabili tri ure, kar je absolutno brez potrebe.

Smajliji
Ko ste obkroženi z negativnimi ljudmi, se pogosto dogaja, da povzamete njihov način obnašanja. Ne dovolite si tega.
PS

Omejujejo vaše življenje

Ste pri sebi zasledili kakšno tako ali podobno izjavo: »Vsaki leto so moji prazniki uničeni, ker pride moja sestra« ali »Nikoli ne bom uživala v svojem delu, dokler imam takega šefa«? To pomeni, da si omejujete življenje zaradi takšnih ljudi. Vsakič, ko rečete, da je nekaj odvisno od neke negativne osebe, pokažete, da namenjate pozornost in pomembnost osebi, ki vam s svojim obnašanjem kvari razpoloženje.

Roka, negativna energija
Kdaj začne eno človeško bitje verjeti, da je drugo človeško bitje hudobno?
PS

Vplivajo na vaša čustva

Če se frustrirate ali ste jezni zaradi obnašanja nekoga, morate nehati dajati pomen takšnim ljudem. To kaže, da jim dovoljujete vplivati na vaša čustva in da vas zelo lahko znervirajo. Vsakemu, ki vam nekaj pomeni, uspeva prav to – učinkovati na vaše občutke. Če na vaša čustva vpliva oseba, ki vam povzroča žalost, jezo, tesnobo, razočaranje, nervozo, je skrajni čas, da to spremenite.

Morda se ne morete vedno fizično distancirati od vseh takšnih oseb, lahko pa postavite zdrave psihične meje, da ne boste škodovali sebi.

Negativno vplivajo na vaše obnašanje

Ko ste obkroženi z negativnimi ljudmi, se pogosto dogaja, da povzamete njihov način obnašanja. Če oni lažejo, varajo, kradejo, vas ogovarjajo za hrbtom ali spletkarijo, si boste morda zaželeli početi enako; če jih ne morete obvladati, se jim pač pridružite. Morda boste začeli objavljati statuse na družbenih omrežjih z zlobnimi komentarji, čeprav običajno ne počnete takih stvari. Če pri sebi opazite takšne oblike pasivne agresije, je skrajni čas, da potegnete črto in prevetrite svoje vrednote.

Kako povrnete moč v svoje roke?

Vedno obstajajo načini, da si povrnete moč in se oddaljite od negativnih ljudi. Morda se ne morete vedno fizično distancirati od vseh takšnih oseb, lahko pa postavite zdrave psihične meje, da ne boste škodovali sebi. Skušajte se osredotočiti na bolj produktivne stvari v svojem življenju. Na tiste, kjer lahko nadzorujete svoje obnašanje, čustva in misli. Ne dovolite, da nekdo drugi to počne namesto vas.