Letos mineva 26 let, odkar je predsedniški kandidat Ivan Kramberger tragično končal svoje razburkano življenje.

Konec je prišel vsaj tako nepričakovano, kot se je začel njegov pohod na vrh političnega prizorišča. Takrat je veljal za nekakšnega pavliho med politiki, oborožen z ljudskimi pregovori in vero v lepši svet. Ljudstvo ga je vzelo za svojega in trgi so bili nabito polni, ko se je pojavil dobri mož iz Negove. Toda ko se danes ozremo nazaj, ne moremo prezreti njegovih vizionarskih napovedi.

Ko se ozremo nazaj, ne moremo prezreti njegovih vizionarskih napovedi.

Zdi se, kot da je na svojem pisanem in z nešteto živalmi obogatenem posestvu skrival časovni stroj. »Odkrito vam povem, niso še tisti pravi hudi časi, a bodo prišli in sploh se ne moremo zavedati, kako hudo bo. Ta slovenska zemlja nikoli ni imela toliko revežev in bogatašev, kot jih bo v kratkem. Ogromno tovarn bo propadlo, veliko jih bo brez kruha. Zapomnite si, kaj sem vam rekel,« so bile Krambergerjeve besede. Celo o evropski »karieri« Slovenije je imel izdelano vizijo. »Verjemite mi, dragi Slovenci, ta slovenski narod bo suženj, suženj Evropi, in temu slovenskemu narodu se bo hudo godilo!

"Če boste vi kaj ukradli, vas bodo takoj zaprli in še službo boste izgubili. Oni pa cele tovarne kradejo. Cele tovarne in nobeden nič ne odgovarja!«

Vi boste preživeli, ampak kaj bo z vašimi otroki, dragi Slovenci? Vi se boste v grobu obračali, ker bo otrokom šlo slabo,« je bil oster in po mnenju mnogih, ki danes živijo tako, kot je napovedoval, je imel presneto prav. »Kar se Janez nauči, to Janez dela. Vidite, nobenih zakonov ni, če boste vi kaj ukradli, vas bodo takoj zaprli in še službo boste izgubili. Oni pa cele tovarne kradejo. Cele tovarne in nobeden nič ne odgovarja!« je bila še ena od njegovih ostrih opazk. Danes se zdi, kot da je živel pred časom, in marsikomu je žal, ker ga ni jemal dovolj resno.